Az év vége már itt van a nyakunkon, alig két hét, és itt a karácsony, aztán meg már jön is a szilveszter, vele az újév, új fogadalmak, új lehetőségek. De még azelőtt összefoglaljuk nektek, hogy milyen is volt 2015, összeszedve a fontosabb eseményeket, bejelentéseket és megjelenéseket. Az első részben január, február és március kerül terítékre.

Január

Sajnos a január nem kezdődött jól, mert az újév második napján szomorúan értesültünk róla, hogy elhunyt Dragon György, alias Gyu, rádiós, újságíró és író, a GameStar magazin munkatársa és az Űrcsilliárdos szerzője.

Ha még emlékeztek, 2013 karácsonyán a Lizard Squad nevű hackercsoport DDoS-támadást indított a PlayStation Network és az Xbox Live ellen, elérhetetlenné téve azokat. Januárban egy nemzetközi hatósági összefogásnak köszönhetően letartóztatták a csapat három tagját. Először a finn Nemzeti Nyomzó Iroda (NBI) csípte nyakon a 17 éves Ryant és a brit hatóságok Vinnie Omarit, majd a hónap végén a South East Regional Organised Crime Unit (SEROCU) az FBI közreműködésével elfogtak egy szintén brit tinédzsert.

És ha már DDoS, a január folyamán sem maradtunk támadás nélkül, merthogy a Quake Live-ot is ilyen jellegű csapás érte, aminek folytán a játék szerverei órákig álltak. Ha érdekel, mi is az a DDoS, Obo cikkében informálódhatsz róla.

A CES-en derült ki, hogy a Razer is beszállt a VR-piacba az OSVR Hacker Dev Kit perifériával és az ehhez tartozó OSVR platformmal. Ezt azonban nem az Oculus Rift riválisának szánta, hanem a VR-piac fejlődését segítő nyitott platformnak.

Az év első hónapja sem telhetett el botrány nélkül, amire az apropót a Ubisoft szolgáltatta, miután se szó, se beszéd több felhasználó Uplay-fiókjából is törölte a Far Cry 4-et, nem csekély felháborodást kiváltva a közösségből. A hivatalos közlemény szerint a Ubisoft azért törölte a programot, mert a játékosok egy harmadik féltől, nevezetesen a G2Play-ről, a G2A-ról vagy a Kinguinről vették meg a Far Cry 4-et, ám ezek nemhogy nem viszonteladók, a kulcsokat alternatív módon, nem a fejlesztőktől vagy a kiadóktól szerzik be.

A másik nagy botrány az eSport háza táján tört ki, amikor is kiderült, hogy az iBUYPOWER és a NetcodeGuides.com közötti Counter-Strike: Global Offensive-meccset megbundázták. A Valve emiatt minden CS: GO rendezvényről kitiltott hét játékost.

Mindennek tetejében még Angry Joe is bajba került, amikor egy kisebb lélekszámú csatorna, a Bro team Pill tulajdonosa jogsértés miatt feljelentette, ezzel veszélybe sodorva az egész AngryJoeShow-t. Szerencsére a Youtube-csatorna azóta is él és virul, így valószínűleg sikerült elsimítani az ügyet.

Röviden még: Huszonegy évnyi működés után bezárt a Zombies Studios, a megkezdett munkáikat a Builder Boksz vette át. Közben leépítések voltak a Codmastersnél és a SEGA-nál. Továbbá bezárt a Robotoki stúdió, amivel párhuzamosan megrekedt a Human Element fejlesztése. A Windows 7, 8 és 8.1 tulajdonosok ingyenesen frissíthetik operációs rendszerüket Windows 10-re, annak premierjét követő első évben.

Február

Február elején jött a hír, hogy a Sony megvált a Sony Online Entertainmenttől. Az új tulajdonos, a Columbus Nova hamar át is nevezte Daybreak Game Company-ra az így függetlenné vált stúdiót, ami immár Xboxra és okostelefonokra is fejleszthet. Ürüm az örömben, hogy a San Diegó-i és az austini irodákból több embert is elbocsátottak.

A januári CS GO botrány folytatásaként az ESL kitiltotta az Epsilon eSports és a WinneR csapatát az ESL One Katowice 2015 bajnokságról. Az ESC Gaming is gyanúba került, de a Valve nyomozása végül tisztázta őket.

A Resident Evil HD Remaster lett a Capcom leggyorsabban fogyó címe, lekörözve ezzel minden más játékot, amit eddig kiadott. Emellett PSN-en megdöntötte a „legtöbbet megvásárolt digitális cím a megjelenés napján” rekordját is.

Új hónap, újabb botrány, amit az Evolve csapata robbantott ki. Mint kiderült, a legtöbb DLC csak kozmetikai célt szolgál, ennek ellenére pofátlanul drágák voltak – ha a játék mellé minden extra tartalmat meg akartunk szerezni, 235 dollárt kellett a kasszánál hagynunk. Ezt tetézték azzal, hogy kiderült: néhány, a Season Passnak is részét képező szörny már rajta van az Evolve lemezén, tehát a 2K Games és a Turtle Rock először kifizettette velünk a tartalmat, majd pénzt kért azért is, hogy azokat elérhessük. Természetesen a játékosoknál gyorsan kiment a biztosíték eme üzletpolitika láttán, pedig a történet még véget sem ért. Merthogy míg a játékos társadalom az Evolve-ot átkozta, addig egy magányos lovag, bizonyos Agrius védte a produktumot a NeoGAF fórumán. Legalábbis addig, amíg ki nem derült, hogy ő a Turtle Rock egyik fejlesztője. Ez végleg betette a kaput az Evolve számára.

A decemberben kisebbfajta botrányt kirobbantó Hatred megkapta a „halál csókjának” is nevezett Adult Only korhatár besorolást. A fejlesztők ezután sem változtattak a program öncélúan erőszakos tartalmán.

Sajnos a február sem múlt el haláleset nélkül, ugyanis ekkor hunyt el Monty Oum, a Rooster Teeth animátora, valamint Leonard Nimoy, aki több mint ötven éven át formálta meg a vulcani Spock karakterét. Bár annak idején ki akart szállni a Star Trek-franchise-ból, tulajdonképpen ő az egyetlen, aki ilyen sokáig benne maradt és végig egyetlen karaktert alakított. Nimoyról a Star Trek Online-ban és az Elite: Dangerousban is megemlékeztek a rajongók.

Röviden még: A Ubisoft visszaadta azoknak a felhasználóknak a Far Cry 4-et, akik legalább egyszer telepítették és játszottak vele. Beperelték az Nvidiát, miután a cég nem szándékoltan megtévesztő módon reklámozta a GeForce GTX 970 grafikuskártyát. Az Eurogamer felhagyott a pontozással, helyette pecséteket kezdett osztogatni. Februárban végre elkezdődtek az Assassin’s Creed-film munkálatai. A Kaspersky kutatói olyan malware-t találtak a merevlemezeken, ami már 20 éve kiirthatatlanul gyűjt adatokat feltehetően az NSA számára.

Március

Minden igyekezete ellenére a Night Dive nem tudta feltámasztani a No One Lives Forever-sorozatot. Miután nagy nehezen kiderítették, hogy a Warner birtokolja az újrakiadáshoz szükséges jogokat, a nevezett stúdió nem állt kötélnek, sőt, perrel fenyegette meg a Night Dive-ot.

Márciusban kitört az ingyenesség láz a játékmotorokat fejlesztő cégeknél. Az Epic az Unreal Engine 4-et, a Unity Technologies a Unity 5-öt, a Valve pedig a frissen bejelentett Source Engine 2-t tette ingyenessé.

Februárban bombaként robbant a hír, hogy az EA bezárta a SimCity és a The Sims fejlesztőstúdióját, a 28 éves Maxis Emeryville-t. Ennek okaként az egyik alkalmazott a pénzt jelölte meg. Ugyanígy részben bezárta kapuit a Space Hulkot is jegyző Full Control, amelynek megszakadt a kapcsolata a befektetőjével, így anyagi forrás híján inkább felhagytak a játékfejlesztéssel, mielőtt csődbe mentek volna.

És ha már csőd, kis híján a legendás RPG-fejlesztő, az Obsidian is beadta a kulcsot. Történt ugyanis, hogy 2012-ben az egyik munkájukat törölte a kiadó, ami igen súlyos anyagi csapást jelentett a csapatra nézve: több dolgozót ki kellett rúgniuk, és félő volt, hogy csődbe megy a cég. Szerencsére a Pillars of Eternity Kickstarteres sikere megmentette az Obsidiant.

Március mindenki legnagyobb megdöbbenésére a Konami kirúgta Kodzsima Hideót, aki 28 évig dolgozott náluk. A stúdió ráadásul eltűntette Kodzsima nevét a Metal Gear Solid 5 dobozáról – bár a The Phantom Paint még befejezhette.

Röviden még: a Disney kukázta a Star Wars Expanded Universe-t, azaz a (most még) hat mozifilm és a két animációs sorozat kivételével minden könyv, képregény és videojáték a kánonon kívülre került. Az angliai Cheshire megyében néhány iskolában azt tervezték, hogy a tanárok kihívják a rendőrséget azokra a szülőkre, akik hagyják csemetéjüket nem neki való programokkal játszani. Kínában meghalt egy 24 éves férfi, miután 19 órát játszott egyhuzamban a World of Warcrafttal, bár valószínűleg azért nem a játékba halt bele. A Sony leépítést hajtott végre a DriveClubot jegyző Evolution Studiosnál.

hideo-kojima-arckep.jpg

Fontosabb megjelenések

  • Resident Evil HD Remaster – január 20.
  • Saints Row: Gat out of Hell – január 23.
  • Dying Light – január 27.
  • Life is Strange – január 30.
  • Evolve – február 10.
  • Total War: Attila – február 17.
  • The Order: 1886 – február 20.
  • Resident Evil: Revelations 2 – február 25.
  • Homeworld Remastered Collection – február 25.
  • Oddworld: New 'n' Tasty – február 25.
  • Battlefield: Hardline – március 19.
  • Bloodborne – március 25.
  • Pillars of Eternity – március 26.
  • Borderlands: The Handsome Collection – március 27.

Fontosabb bejelentések