Az Idétlen Időkig, a Holnap határa és a Forráskód ötletes koncepcióját több alkotás feldolgozta már. Az alábbi 10 film között találunk horrort, családi filmet, sci-fit és romkomot is, de a közös bennük, hogy kiválóan közelítik meg az időhurok témáját. Lássunk is hozzá!

ARQ (2016)

Egy remek sci-fi, amelyben egy fiatal pár újból és újból arra ébred, hogy maszkos emberek törnek rájuk és megölik őket. Kiderül, hogy a gép, az ARQ - amit az energiahiány megoldására fejlesztettek ki - felelős az időhurokért és nekik kell rájönniük a helyzet megoldására. A film szinte csak egyetlen lakásban játszódik, ami garancia arra, hogy történet erős és végig szorosan fogva tartja figyelmünket.

arq.jpg

Játszd újra (Boss Level / 2020)

Egy pörgős akciófilm, tele fekete humorral, ráadásul Mel Gibson is feltűnik benne. Egy visszavonult különleges ügynök, Roy Pulver - aki egykor arra panaszkodott, hogy minden napja egyforma - most szó szerint ezt éli meg, ugyanis az a nap ismétlődik folyamatosan, amiben meg akarják ölni, és bármit csinál, minden alkalommal sikerrel is járnak.

boss.jpg

Boldog halálnapot! (Happy Death Day / 2017)

Hősünk egy vagány egyetemista lány, akinek minden vágya, hogy kiélvezze születésnapját, a gond azonban az, hogy számára ez az utolsó. Egy maszkos gyilkos ugyanis az életére tör és megöli. Ráadásul minden nap máshogy, újra és újra. A rémálomnak akkor vethet véget, ha leleplezi támadóját és megoldja saját gyilkosságát. Ez a humoros slasher akkora siker lett, hogy folytatása is készült.

happy.jpg

Apró tökélyek térképe (The Map of Tiny Perfect Things / 2021)

A film egy tartalmasabb romantikus dráma egy éles eszű tinisrácról, aki folyamatosan ugyanazt a napot éli át. Világát felforgatja, hogy találkozik egy lánnyal, akiről kiderül, hogy ugyanebben a cipőben jár, azaz - a többiekkel ellentétben - ő is emlékszik mindenre és tudja, hogy időhurokba került. Összebarátkoznak és a fiú nem érti, hogy a lány miért nem akarja megtalálni a megoldást arra, hogy életük visszatérjen a rendes kerékvágásba.

map.jpg

Blood Punch (2014)

Egy élvezetes fekete komédia, amely rámutat az ember gyarlóságára. Egy fiatal srác elszökik rehabról egy dögös lány segítségével, aki pszichopata pasijával együtt egy elhagyatott kunyhóba viszi. A szerelmi háromszög hamar tragédiába torkollik, ráadásul sorozatban egyre többe, ugyanis reggelente ugyanaz a nap kezdődik újra.

blood.jpg

Mielőtt elmegyek (Before I Fall / 2017)

Egy újabb tinidráma, ami bizonyítja, hogy az időhurok jól áll ennek a műfajnak is. Samantha megszokott tökéletes életét éli február 12-én. Iskolába megy tökéletes barátnőivel és azt tervezi, hogy az esti partin elveszíti szüzességét tökéletes barátjával. Történik azonban egy baleset és Sam reggel ugyanarra a napra ébred. Az ismétlődő napok következtében egyre tisztábban kezd látni életével kapcsolatban és rájön, mi az a végzetes megoldás, ami véget vet az Időhuroknak.

before.jpg

Repeaters (2010)

Három huszonéves fiatal - két fiú és egy lány - egy rehabilitációs intézetben tengetik napjaikat, mindhárman nehéz lelki terheket cipelve. Este a vihar következtében elektromos sokk éri őket és elkezdik ugyanazt a napot újraélni. Először élvezik a dolgot, de egy idő után úgy döntenek, ideje arra használni a helyzetet, hogy rendezzék életüket. Egyikükből azonban a szituáció a legrosszabbat hozza ki és neki más tervei vannak.

repeaters.jpg

The Fare (2018)

Egy melankólikus, radar alatti film, ami többet érdemel. A taxisofőr egy isten háta mögötti helyen, a sivatagban vesz fel egy fuvart. Az utas egy csinos hölgy, aki egyből megtetszik neki, azonban a nő nyom nélkül eltűnik a hátsó ülésről. Amikor a férfi újraindítja a taxiórát, ugyanabban a pillanatban találja magát, amikor a nő beül a kocsijába. Egy végtelenül ismétlődő fuvar és egy megdöbbentő végkifejlet.

fare.jpg

Palm Springs (2020)

Egy habkönnyű vígjáték, pár igazán vicces jelenettel. Nyles és Sarah Palm Springs-ben ismerkednek meg egy esküvőn. Sarah koszorúslány, Nyles pedig a család fekete báránya. Majdnem összejönnek, de egy incidens megzavarja a légyottot. Amikor kiderül, hogy minden nap újraélik az esküvő napját, a nihilista srác elfogadja sorsát, a lány viszont mindent megtesz, hogy megtörje az átkot.

palm.jpg

Christmas Every Day (1996)

Egy vintage családi film '96-ból. Billy Jackson karácsony pocsékul telik: nem megy neki a baseball, az apja üzlete csődbe megy és még a kishúga sem hagyja aludni. Amikor mérgében kifejti huginak, hogy a télapó nem létezik, a kislány azt kívánja, hogy minden nap karácsony legyen és Billy kénytelen újra- és újraélni a gyűlölt ünnepet.

xmas.jpg

És nektek melyik a kedvenc időhurok-filmetek?

Képek forrása: IMDB